Mielone w stylu włoskim
2022-11-24- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Chociaż kotlety mielone robi się na dziesiątki sposobów to jednak zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co było znane zmieniło całkowicie smak na…. bombastyczny.
Składniki
- 600 g mięsa mielonego nie za tłustego
- 2 jajka
- 2 bułeczki
- mleko
- 1 cebula
- 1 szklanka wina półsłodkiego, białego
- 2 łyżki startego parmezanu
- marchewka z groszkiem mrożona, najlepiej swoja z ogródka
- tłuszcz do smażenia, smalec
- troszeczkę mąki
- masło
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Ser Parmezan albo Grana Padano ścieramy na tarce o drobnym oczku. Cebulę również ścieramy na tarce o drobnym oczku / jak do ziemniaków / Bułki moczymy w mleku i odciskamy. Ja dałem dwie małe kajzerki.
Krok 2
Dodajemy jajka do mięsa i namoczonych bułek. Mięso wyrabiamy bardzo dokładnie.
Krok 3
Do garnka dajemy dwie łyżki masła i dodajemy marchewkę z groszkiem. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając aż zmięknie. Mrożone warzywa szybko się gotują. Dosypujemy delikatnie mąką żeby zagęścić.
Krok 4
Z wyrobionego mięsa robimy kotlety, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na brązowy kolor i odwracamy na drugą stronę. Obsmażone kotlety przekładamy do rondla. Dolewamy szklankę wina. I dusimy pod przykryciem aż wino wyparuje. Ok. 20 -25 min.
Krok 5
Podajemy z marchewką i groszkiem, posypane świeżym koperkiem. Smacznego