Mielone w stylu włoskim

2022-11-24
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Żeberka duszone

  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

Chociaż kotlety mielone robi się na dziesiątki sposobów to jednak zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co było znane zmieniło całkowicie smak na…. bombastyczny.

Składniki

  • 600 g mięsa mielonego nie za tłustego
  • 2 jajka
  • 2 bułeczki
  • mleko
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wina półsłodkiego, białego
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • marchewka z groszkiem mrożona, najlepiej swoja z ogródka
  • tłuszcz do smażenia, smalec
  • troszeczkę mąki
  • masło
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Ser Parmezan albo Grana Padano ścieramy na tarce o drobnym oczku. Cebulę również ścieramy na tarce o drobnym oczku / jak do ziemniaków / Bułki moczymy w mleku i odciskamy. Ja dałem dwie małe kajzerki.

Krok 2

Dodajemy jajka do mięsa i namoczonych bułek. Mięso wyrabiamy bardzo dokładnie.

Krok 3

Do garnka dajemy dwie łyżki masła i dodajemy marchewkę z groszkiem. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając aż zmięknie. Mrożone warzywa szybko się gotują. Dosypujemy delikatnie mąką żeby zagęścić.

Krok 4

Z wyrobionego mięsa robimy kotlety, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na brązowy kolor i odwracamy na drugą stronę. Obsmażone kotlety przekładamy do rondla. Dolewamy szklankę wina. I dusimy pod przykryciem aż wino wyparuje. Ok. 20 -25 min.

Krok 5

Podajemy z marchewką i groszkiem, posypane świeżym koperkiem. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *