Patera serowa

2023-02-11
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Żeberka duszone

  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

  • Potrawka z kurczaka Beatki

Oprócz wszelkiego rodzaju wędlin i mięs, również sery są idealnym produktem na wszelkiego rodzaju imprezy. A już szczególnie dla miłośników sera. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni i oczekiwań gości. Najważniejsze żeby przyciągały uwagę i oczywiście smakowały.

Ta propozycja jest prosta w wykonaniu. Jest to patera w pełni symetryczna i rozpoczęcie pracy zaczyna się od idealnego ustawienia środka.

Składniki

  • Sery, różne rodzaje
  • winogrono zielone i ciemne
  • mieszanka orzechów

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od miękkiego sera który będzie służył jako środek patery. Znaczymy linię krojenia i kroimy ser dokładnie według wyznaczonych linii. Układamy według wyznaczonego środka. Teraz możemy wykroić małe trójkąty i wyznaczamy przekątne tak aby odległości były jednakowe.

Krok 2

Zaczynamy układanie krojonego sera. Ja użyłem tutaj siedem gatunków sera. Nie podaję jakich ponieważ jest to indywidualne dla każdego, według smaku. Ser miękki pokrojony jest w prostokąty a twardy w trójkąty. Kiedy wszystkie pola mamy ułożone oddzielamy je na przemian ćwiartkami winogrona. Raz zielonym raz ciemnym.

Krok 3

Na suchą patelnię wrzucamy mieszankę orzechów i prażymy je ze wszystkich stron. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone orzechy wkładamy do środka. Dokładamy po jednym orzechu na każde pole i nasza patera jest gotowa. Przyjemności i smacznego

zaznaczamy miejsce krojenia i kroimy ser na części
Tak powinno wyglądać przed końcowa dekoracją
Rozpoczynamy od ułożenia środka i możemy wykrawać małe trójkąty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *