Patera serowa
2023-02-11- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Oprócz wszelkiego rodzaju wędlin i mięs, również sery są idealnym produktem na wszelkiego rodzaju imprezy. A już szczególnie dla miłośników sera. Wszystko zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni i oczekiwań gości. Najważniejsze żeby przyciągały uwagę i oczywiście smakowały.
Ta propozycja jest prosta w wykonaniu. Jest to patera w pełni symetryczna i rozpoczęcie pracy zaczyna się od idealnego ustawienia środka.
Składniki
- Sery, różne rodzaje
- winogrono zielone i ciemne
- mieszanka orzechów
Przygotowanie
Krok 1
Zaczynamy od miękkiego sera który będzie służył jako środek patery. Znaczymy linię krojenia i kroimy ser dokładnie według wyznaczonych linii. Układamy według wyznaczonego środka. Teraz możemy wykroić małe trójkąty i wyznaczamy przekątne tak aby odległości były jednakowe.
Krok 2
Zaczynamy układanie krojonego sera. Ja użyłem tutaj siedem gatunków sera. Nie podaję jakich ponieważ jest to indywidualne dla każdego, według smaku. Ser miękki pokrojony jest w prostokąty a twardy w trójkąty. Kiedy wszystkie pola mamy ułożone oddzielamy je na przemian ćwiartkami winogrona. Raz zielonym raz ciemnym.
Krok 3
Na suchą patelnię wrzucamy mieszankę orzechów i prażymy je ze wszystkich stron. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostudzone orzechy wkładamy do środka. Dokładamy po jednym orzechu na każde pole i nasza patera jest gotowa. Przyjemności i smacznego