Pieczeń warstwowa
2023-12-10- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Soczysta pieczeń warstwowa marynowana z cebulką to danie dla prawdziwych smakoszy dobrej wieprzowiny. Dodatek sosu jogurtowego da posmak południowy, dobry twardy pachnący koprem i dzikim chrzanem ogórek da posmak nasz bieszczadzki.
Składniki
- 1,5 - 2,5 kg karkówki
- 3-4 cebule
- sól i pieprz
- przyprawy w/g własnego smaku
- Marynata dowolna w/g własnego uznania
- oliwa lub olej
Przygotowanie
Krok 1
Najważniejsze jest to aby mięso lekko zamrozić ok. 2 godz.
Krok 2
Po tym czasie kroimy mięso krajalnicą lub bardzo ostrym nożem na plastry ok. 0,5 cm. Tak da się kroić tylko lekko przymrożone mięso.
Krok 3
Do miski wlewamy oliwę, przyprawy, sól i wkładamy pokrojone mięso i pokrojoną w piórka cebulę lub tak jak my robimy do mięsa ekstra marynatę.
Krok 4
Zamarynowane mięso wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub do wysokiej formy do zapiekanek i tak warstwa po warstwie. Na wierzchu robimy pierzynkę z marynowanej cebuli i przykrywamy folią aluminiową
Krok 5
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 1,20 godz. następnie zdejmujemy folię aluminiową i dopiekamy 30-40 minut polewając wytworzonym sosem. Gotowe,
Krok 6
Wspaniałe, soczyste, kruche mięsko . Smacznego