Pierś z kurczaka faszerowana prawdziwkami

2023-02-09
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Gulasz z dorsza

  • Gulasz z jelenia

  • Pierś z kurczaka z brzoskwinią

  • Patera serowa

  • Kanapka z wędzoną szynką wołową

Miękka, soczysta, upojna z kawałkami prawdziwków pierś z kurczaka faszerowana mięsem i prawdziwkami – to danie nie straci nigdy na swoim znaczeniu. Może być hitem przy każdej okazji.

Z jednej piersi powinno wyjść 7 porcji ok. 1 cm grubości. Oczywiście jeżeli chcemy można te ilości zwielokrotnić.

Składniki

  • 1,5 piersi z kurczaka
  • 1 - 2 plastry szynki konserwowej
  • kilka świeżych lub mrożonych prawdziwków
  • szczypiorek zielony
  • 1 jajko
  • masło
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Umytą i osuszoną pierś kurczaka rozcinamy wdłuż na pół ale nie do końca. Zostawiamy około jeden 1 cm. Na blat stołu rozkładamy folię spożywczą, na niej otwartą pierś i przykrywamy drugą folią. Tłuczkiem delikatnie rozbijamy pierś na grubość ok. 2 mm. Rozbitą pierś odkładamy na bok.

Krok 2

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojone prawdziwki. Podsmażamy ok. 1 min żeby je osuszyć i dodajemy masło. WAŻNE: tylko masło, żadnego innego tłuszczu / Podsmażamy jeszcze 2 minuty i zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3

Połowę piersi kroimy na kostkę i dajemy do malaksera lub mielimy drobno. Doprawiamy solą i pieprzem. Na plaster szynki kładziemy część zmiksowanego farszu i dodajemy pokrojony grubo szczypiorek. Farsz, szynkę i szczypiorek smarujemy grubo jajkiem i zwijamy w rulon średnicy 1,5 - 2 cm.

Krok 4

Z przygotowanej piersi usuwamy wierzchnią warstwę folii i doprawiamy, solą i pieprzem. Całą pierś smarujemy roztrzepanym dobrze jajkiem. Na rozbitą pierś rozkładamy pozostały farsz wymieszany ze szczypiorkiem. Na farsz kładziemy nasz rulon z szynki i ostygnięte , smażone prawdziwki. Prawdziwki, i cały farsz smarujemy pozostałym, roztrzepanym jajkiem. Jajko w tym wypadku jest spoiwem.

Krok 5

Zawijamy delikatnie najpierw z folią, a potem delikatnie całą pierś. W tą samą folię rolujemy naszą pierś i ściągamy folię z boków jak duży cukierek, baton. Tak przygotowany baton zawijamy w folię aluminiową i zawijamy dokładnie tak samo.

Krok 6

Piekarnik nastawiamy na 150 - 160 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasz batonik i pieczemy ok. 35 minut. Wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dokładnie wystudzony batonik, oczyszczamy z folii i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Podajemy z bagietką lub wciągamy bez pieczywa. Przyjemności i smacznego.

tłuczkiem delikatnie rozbijamy pierś przez folię
pierś przyprawiamy solą i pieprzem i smarujemy jajkiem
Zwijamy całość w baton
rozbijamy na grubość ok 2 mm
dodajemy rulon z szynki i prawdziwki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *