Pierś z kurczaka faszerowana prawdziwkami
2023-02-09- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
2 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Miękka, soczysta, upojna z kawałkami prawdziwków pierś z kurczaka faszerowana mięsem i prawdziwkami – to danie nie straci nigdy na swoim znaczeniu. Może być hitem przy każdej okazji.
Z jednej piersi powinno wyjść 7 porcji ok. 1 cm grubości. Oczywiście jeżeli chcemy można te ilości zwielokrotnić.
Składniki
- 1,5 piersi z kurczaka
- 1 - 2 plastry szynki konserwowej
- kilka świeżych lub mrożonych prawdziwków
- szczypiorek zielony
- 1 jajko
- masło
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Umytą i osuszoną pierś kurczaka rozcinamy wdłuż na pół ale nie do końca. Zostawiamy około jeden 1 cm. Na blat stołu rozkładamy folię spożywczą, na niej otwartą pierś i przykrywamy drugą folią. Tłuczkiem delikatnie rozbijamy pierś na grubość ok. 2 mm. Rozbitą pierś odkładamy na bok.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy drobno pokrojone prawdziwki. Podsmażamy ok. 1 min żeby je osuszyć i dodajemy masło. WAŻNE: tylko masło, żadnego innego tłuszczu / Podsmażamy jeszcze 2 minuty i zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3
Połowę piersi kroimy na kostkę i dajemy do malaksera lub mielimy drobno. Doprawiamy solą i pieprzem. Na plaster szynki kładziemy część zmiksowanego farszu i dodajemy pokrojony grubo szczypiorek. Farsz, szynkę i szczypiorek smarujemy grubo jajkiem i zwijamy w rulon średnicy 1,5 - 2 cm.
Krok 4
Z przygotowanej piersi usuwamy wierzchnią warstwę folii i doprawiamy, solą i pieprzem. Całą pierś smarujemy roztrzepanym dobrze jajkiem. Na rozbitą pierś rozkładamy pozostały farsz wymieszany ze szczypiorkiem. Na farsz kładziemy nasz rulon z szynki i ostygnięte , smażone prawdziwki. Prawdziwki, i cały farsz smarujemy pozostałym, roztrzepanym jajkiem. Jajko w tym wypadku jest spoiwem.
Krok 5
Zawijamy delikatnie najpierw z folią, a potem delikatnie całą pierś. W tą samą folię rolujemy naszą pierś i ściągamy folię z boków jak duży cukierek, baton. Tak przygotowany baton zawijamy w folię aluminiową i zawijamy dokładnie tak samo.
Krok 6
Piekarnik nastawiamy na 150 - 160 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasz batonik i pieczemy ok. 35 minut. Wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dokładnie wystudzony batonik, oczyszczamy z folii i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Podajemy z bagietką lub wciągamy bez pieczywa. Przyjemności i smacznego.