Pierś z kurczaka z brzoskwinią
2023-02-17- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: średni
-
Add to favorites
- Porcje: ok. 7 porcji
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Pierś z kurczaka faszerowana brzoskwiniami i smażonymi paluchami z piersi kurczaka, to znowu inna i bardzo ciekawa wersja podania imprezowego dania.
Składniki
- 1,5 piersi z kurczaka
- kilka brzoskwiń z zalewy
- szczypiorek
- ostra papryka chili w płatkach
- masło
- 1 jajko
- skrobia ziemniaczana
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Umytą i osuszoną pierś kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół ale nie do końca. Zostawiamy około jeden 1 cm. Na blat stołu rozkładamy folię spożywczą, na niej otwartą pierś i przykrywamy drugą folią. Tłuczkiem delikatnie rozbijamy pierś na grubość ok. 2 mm.
Krok 2
Rozbitą pierś odkładamy na bok. Na patelnię dajemy masło. WAŻNE: tylko masło, żadnego innego tłuszczu / Z połówki piersi wycinamy kawałki grubości palca i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ze wszystkich stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze części i podsmażamy na patelni na maśle. Doprawiamy lekko solą i ostrą papryką. Odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 4
Z przygotowanej piersi usuwamy wierzchnią warstwę folii i doprawiamy, solą i pieprzem. Całą pierś smarujemy roztrzepanym dobrze jajkiem. Na piersi układamy usmażone i obtoczone w jajku paluszki z kurczaka. Dokładamy podsmażone i ostudzone brzoskwinie.
Krok 5
Dobrze smarujemy jajkiem posypujemy skrobią ziemniaczaną żeby wchłonęło wilgoć i nakładamy na wierzch pokrojony szczypiorek. Zawijamy delikatnie najpierw z folią, a potem delikatnie całą pierś. W tą samą folię rolujemy naszą pierś i ściągamy folię z boków jak duży cukierek, baton.
Krok 6
Tak przygotowany baton zawijamy w folię aluminiową i zawijamy dokładnie tak samo. Piekarnik nastawiamy na 150 - 160 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasz batonik i pieczemy ok. 35 minut. Wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dokładnie wystudzony batonik, oczyszczamy z folii i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Podajemy z bagietką lub bez. Smacznego.





