Pierś z kurczaka z brzoskwinią

2023-02-17
  • Porcje: ok. 7 porcji
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Zapiekanka z leśnych grzybów

  • Krewetki Curry

  • Żeberka duszone

  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

Pierś z kurczaka faszerowana brzoskwiniami i smażonymi paluchami z piersi kurczaka, to znowu inna i bardzo ciekawa wersja podania imprezowego dania.

Składniki

  • 1,5 piersi z kurczaka
  • kilka brzoskwiń z zalewy
  • szczypiorek
  • ostra papryka chili w płatkach
  • masło
  • 1 jajko
  • skrobia ziemniaczana
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Umytą i osuszoną pierś kurczaka rozcinamy wzdłuż na pół ale nie do końca. Zostawiamy około jeden 1 cm. Na blat stołu rozkładamy folię spożywczą, na niej otwartą pierś i przykrywamy drugą folią. Tłuczkiem delikatnie rozbijamy pierś na grubość ok. 2 mm.

Krok 2

Rozbitą pierś odkładamy na bok. Na patelnię dajemy masło. WAŻNE: tylko masło, żadnego innego tłuszczu / Z połówki piersi wycinamy kawałki grubości palca i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy ze wszystkich stron. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy na mniejsze części i podsmażamy na patelni na maśle. Doprawiamy lekko solą i ostrą papryką. Odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 4

Z przygotowanej piersi usuwamy wierzchnią warstwę folii i doprawiamy, solą i pieprzem. Całą pierś smarujemy roztrzepanym dobrze jajkiem. Na piersi układamy usmażone i obtoczone w jajku paluszki z kurczaka. Dokładamy podsmażone i ostudzone brzoskwinie.

Krok 5

Dobrze smarujemy jajkiem posypujemy skrobią ziemniaczaną żeby wchłonęło wilgoć i nakładamy na wierzch pokrojony szczypiorek. Zawijamy delikatnie najpierw z folią, a potem delikatnie całą pierś. W tą samą folię rolujemy naszą pierś i ściągamy folię z boków jak duży cukierek, baton.

Krok 6

Tak przygotowany baton zawijamy w folię aluminiową i zawijamy dokładnie tak samo. Piekarnik nastawiamy na 150 - 160 stopni. Do nagrzanego piekarnika wkładamy nasz batonik i pieczemy ok. 35 minut. Wyjmujemy z pieca, zostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki na całą noc. Dokładnie wystudzony batonik, oczyszczamy z folii i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm. Podajemy z bagietką lub bez. Smacznego.

Przykrywamy pierś z obu stron folią
Na piersi układamy podsmażone kawałki kurczaka
Dokładamy usmażoną brzoskwinię i posypujemy skrobią ziemniaczaną

Rozbita pierś doprawiona solą i pieprzem i posmarowana jakiem
Brzoskwinie podsmażamy na maśle i posypujemy ostrą papryką w płatkach
zwijamy całość i ściskamy na końcach tworząc duży cukierek (baton )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *