Placki z ziołami ( Jingalov Hats )
2024-06-02- Kuchnia: Kuchnia Ormiańska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Fantastyczne danie z kuchni ormiańskiej według naszej znajomej Arni As. Wszystkie użyte zioła są z naszego bieszczadzkiego ogródka.
Ormianie w naszym kraju znani są od czasów Kazimierza Wielkiego kiedy zasiedlali tereny od Kamieńca Podolskiego, przez Podkarpacie aż do Kazimierza nad Wisłą do dnia dzisiejszego. I chociaż mało się o nich mówi to jednak spuścizna kulinarna jest całkiem spora i warta wypróbowania.
Składniki
- 1 szklanka bardzo zimnej wody, szczypta soli
- mąka pszenna ( tyle ile zabierze ciasto )
- NADZIENIE w oryginale powinno być 20 ziół ale można w/g uznania
- koniecznie: 2-3 pęczki kolendry
- 1 pęczek szczawiu
- liście botwinki
- 2-3 pęczki pietruszki
- 2 pęczki szczypiorku
- 2 pęczki koperku
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- a dla podrasowania smaku trochę twardej fety my użyliśmy fety od Nikosa z Wańkowej
Przygotowanie
Krok 1
Zioła dokładnie siekamy, dodajemy startą fetę i dokładnie, delikatnie mieszamy.
Krok 2
Wyrabiamy ciasto: sól rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy po troszku mąkę tyle, aby uzyskać twarde ciasto i odstawiamy na 20-30 minut przykryte ściereczką.
Krok 3
Ciasto kroimy na małe kawałki, rozwałkowujemy na cienkie placki średnicy 15-20 cm. Posiekane zioła z fetą mieszamy z odrobiną oleju, solą i pieprzem i nakładamy na rozwałkowany placek. podnosimy brzegi i zlepiamy dokładnie aby zioła były całkowicie zamknięte, przyklepujemy dłonią aby uzyskać płaski placek.
Krok 4
Smażymy na bardzo rozgrzanej suchej, nieprzywierającej patelni lub tak jak my na rozgrzanym blacie kuchni opalanej drewnem, szwem do dołu. Kiedy zbrązowieje przewracamy na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni, lub blachy jedną stronę placka smarujemy masłem, podawać gorące ze śmietaną, macunem ( rodzaj zsiadłego mleka ) lub jogurtem.
Krok 5
Są tak dobre że szybko zapomina się o jakiejkolwiek diecie. Polecamy i smacznego.