Placki z ziołami ( Jingalov Hats )

2024-06-02
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Zapiekanka z leśnych grzybów

  • Haszlama – ormiańska zupa warstwowa – czyli kuchnia pod chmurką

  • Kremówka orzechowa

  • Kompot wigilijny

  • Pierogi kresowe

 Fantastyczne danie z kuchni ormiańskiej według naszej znajomej Arni As. Wszystkie użyte zioła są z naszego bieszczadzkiego ogródka.

Ormianie w naszym kraju znani są od czasów Kazimierza Wielkiego kiedy zasiedlali tereny od Kamieńca Podolskiego, przez Podkarpacie aż do Kazimierza nad Wisłą do dnia dzisiejszego. I chociaż mało się o nich mówi to jednak spuścizna kulinarna jest całkiem spora i warta wypróbowania. 

Składniki

  • 1 szklanka bardzo zimnej wody, szczypta soli
  • mąka pszenna ( tyle ile zabierze ciasto )
  • NADZIENIE w oryginale powinno być 20 ziół ale można w/g uznania
  • koniecznie: 2-3 pęczki kolendry
  • 1 pęczek szczawiu
  • liście botwinki
  • 2-3 pęczki pietruszki
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 2 pęczki koperku
  • 2-3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • a dla podrasowania smaku trochę twardej fety my użyliśmy fety od Nikosa z Wańkowej

Przygotowanie

Krok 1

Zioła dokładnie siekamy, dodajemy startą fetę i dokładnie, delikatnie mieszamy.

Krok 2

Wyrabiamy ciasto: sól rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy po troszku mąkę tyle, aby uzyskać twarde ciasto i odstawiamy na 20-30 minut przykryte ściereczką.

Krok 3

Ciasto kroimy na małe kawałki, rozwałkowujemy na cienkie placki średnicy 15-20 cm. Posiekane zioła z fetą mieszamy z odrobiną oleju, solą i pieprzem i nakładamy na rozwałkowany placek. podnosimy brzegi i zlepiamy dokładnie aby zioła były całkowicie zamknięte, przyklepujemy dłonią aby uzyskać płaski placek.

Krok 4

Smażymy na bardzo rozgrzanej suchej, nieprzywierającej patelni lub tak jak my na rozgrzanym blacie kuchni opalanej drewnem, szwem do dołu. Kiedy zbrązowieje przewracamy na drugą stronę. Po zdjęciu z patelni, lub blachy jedną stronę placka smarujemy masłem, podawać gorące ze śmietaną, macunem ( rodzaj zsiadłego mleka ) lub jogurtem.

Krok 5

Są tak dobre że szybko zapomina się o jakiejkolwiek diecie. Polecamy i smacznego.

Zioła
zioła posiekane

mąka
wyrobione ciasto
cienko rozwałkowane
starta feta
gotowy farsz na rozwałkowane ciasto
zawinięte, przygotowane do smażenia
usmażone
przekrój

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *