Polędwiczki nadziewane grzybami leśnymi
2023-01-31- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(3 / 5)
3 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami i podgrzybkami – cudowne i eleganckie danie dla dwojga lub wykwintne danie dla dobrych znajomych. Łatwe w wykonaniu a cudowne w jedzeniu.
Składniki
- 1 - 2 polędwiczki wieprzowe a' 500 g
- 300 g świeżych kurek lub mrożonych
- 250 g świeżych podgrzybków lub mrożonych
- 2 suszone grzyby
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżego tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka płaska brązowego cukru
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- masło
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Wcześniej suszone grzybki zalewamy letnią wodą i zostawiamy aż lekko zmiękną. Opłukane i wysuszone polędwiczki okrawamy ostrym nożem z błon i przecinamy wzdłuż ale nie do końca. Zostawiamy ok. 1 cm łączenia i otwieramy jak książkę.
Krok 2
Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, można użyć folii spożywczej żeby nie pryskało podczas rozbijania. Mięso odstawiamy na bok. Suszone grzybki wyjmujemy z wody i drobno siekamy. Wodę z grzybów zostawiamy.
Krok 3
Oczyszczone i opłukane kurki i podgrzybki sortujemy. Małe około garści zostawiamy do sosu a duże kroimy na mniejsze części i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Podsmażamy krótko aż grzyby podeschną i dolewamy oliwy. Cebulę kroimy na ćwierćkrążki, czosnek kroimy w plasterki i dodajemy razem z posiekanymi suszonymi grzybami na patelnię.
Krok 4
Użyte suszone grzybki wzmacniają smak grzybów leśnych. Smażymy aż cebula lekko zmięknie i zostawiamy do ostygnięcia. Płaty mięsa solimy i doprawiamy pieprzem. Na wierzch posypujemy posiekanym tymiankiem Wykładamy ostudzone grzyby, i zamykamy. Roladki obwiązujemy bawełnianym sznurkiem żeby farsz nie wyleciał.
Krok 5
Patelnie po smażeniu grzybów rozgrzewamy, dodajemy ok. 3 łyżek oleju do smażenia i kawałek masła. Polędwiczki układamy na rozgrzanym tłuszczu łączeniem do dołu. Smażymy mocno z każdej strony. Podsmażone polędwiczki przekładamy na blaszkę do pieczenia i podlewamy tłuszczem z patelni. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-30 minut w zależności od piekarnika. Mięso po upieczeniu powinno być delikatnie różowe.
Krok 6
Na patelnię po smażeniu grzybów i polędwiczek wrzucamy pozostałe grzyby które będą użyte do sosu. podsmażamy krótko i przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dajemy łyżkę masła, rozpuszczamy i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i podsmażamy minutę. Dolewamy wodę z moczenia grzybów i rozprowadzamy dokładnie mieszając. Dodajemy wino. Doprawiamy solą i pieprzem i brązowym cukrem. Mieszamy. gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli jest za gęsty dolewamy jeszcze wody z moczenia grzybów. Dodajemy podsmażone grzybki i gotujemy razem jeszcze około 3 minut.
Krok 7
Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby stężało. Kroimy w plastry i wykładamy na talerz. Podajemy z puree ziemniaczanym wymieszanym z posiekaną pietruszką. Zapalamy świece, serwujemy wino i oddajemy się rozkoszy niebiańskiego smaku. SMACZNEGO