Polędwiczki nadziewane grzybami leśnymi

2023-01-31
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (3 / 5)

3 5 3
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

3 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

  • Potrawka z kurczaka Beatki

  • Kaczka z jabłkami i warzywami

Polędwiczki wieprzowe nadziewane kurkami i podgrzybkami – cudowne i eleganckie danie dla dwojga lub wykwintne danie dla dobrych znajomych. Łatwe w wykonaniu a cudowne w jedzeniu.

Składniki

  • 1 - 2 polędwiczki wieprzowe a' 500 g
  • 300 g świeżych kurek lub mrożonych
  • 250 g świeżych podgrzybków lub mrożonych
  • 2 suszone grzyby
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki świeżego tymianku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka płaska brązowego cukru
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • masło
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Wcześniej suszone grzybki zalewamy letnią wodą i zostawiamy aż lekko zmiękną. Opłukane i wysuszone polędwiczki okrawamy ostrym nożem z błon i przecinamy wzdłuż ale nie do końca. Zostawiamy ok. 1 cm łączenia i otwieramy jak książkę.

Krok 2

Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem, można użyć folii spożywczej żeby nie pryskało podczas rozbijania. Mięso odstawiamy na bok. Suszone grzybki wyjmujemy z wody i drobno siekamy. Wodę z grzybów zostawiamy.

Krok 3

Oczyszczone i opłukane kurki i podgrzybki sortujemy. Małe około garści zostawiamy do sosu a duże kroimy na mniejsze części i wrzucamy na rozgrzaną suchą patelnię. Podsmażamy krótko aż grzyby podeschną i dolewamy oliwy. Cebulę kroimy na ćwierćkrążki, czosnek kroimy w plasterki i dodajemy razem z posiekanymi suszonymi grzybami na patelnię.

Krok 4

Użyte suszone grzybki wzmacniają smak grzybów leśnych. Smażymy aż cebula lekko zmięknie i zostawiamy do ostygnięcia. Płaty mięsa solimy i doprawiamy pieprzem. Na wierzch posypujemy posiekanym tymiankiem Wykładamy ostudzone grzyby, i zamykamy. Roladki obwiązujemy bawełnianym sznurkiem żeby farsz nie wyleciał.

Krok 5

Patelnie po smażeniu grzybów rozgrzewamy, dodajemy ok. 3 łyżek oleju do smażenia i kawałek masła. Polędwiczki układamy na rozgrzanym tłuszczu łączeniem do dołu. Smażymy mocno z każdej strony. Podsmażone polędwiczki przekładamy na blaszkę do pieczenia i podlewamy tłuszczem z patelni. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-30 minut w zależności od piekarnika. Mięso po upieczeniu powinno być delikatnie różowe.

Krok 6

Na patelnię po smażeniu grzybów i polędwiczek wrzucamy pozostałe grzyby które będą użyte do sosu. podsmażamy krótko i przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dajemy łyżkę masła, rozpuszczamy i łyżkę mąki. Mieszamy dokładnie i podsmażamy minutę. Dolewamy wodę z moczenia grzybów i rozprowadzamy dokładnie mieszając. Dodajemy wino. Doprawiamy solą i pieprzem i brązowym cukrem. Mieszamy. gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli jest za gęsty dolewamy jeszcze wody z moczenia grzybów. Dodajemy podsmażone grzybki i gotujemy razem jeszcze około 3 minut.

Krok 7

Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut aby stężało. Kroimy w plastry i wykładamy na talerz. Podajemy z puree ziemniaczanym wymieszanym z posiekaną pietruszką. Zapalamy świece, serwujemy wino i oddajemy się rozkoszy niebiańskiego smaku. SMACZNEGO

Rozbijamy mięso

nadzianą polędwiczkę sznurujemy
Układamy na blaszce i zapiekamy
układamy usmażone grzyby
Podsmażamy na patelni
Sos

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *