Rydze po włosku
2024-10-13- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Grzyby robi się na wiele sposobów. Każda kuchnia domowa ma swój wypróbowany i najlepszy sposób na grzyby. I tak powinno być. Chodzi o to aby trafić w swój smak. Ponieważ w tym roku w naszym regionie obfituje urodzaj na rydze, pokażę je raz inaczej.
Włosi są od dawna specjalistami i smakoszami grzybów, więc warto wypróbować ten sposób. A są wyborne.
Składniki
- Świeże rydze albo prawdziwki
- sól
- ocet winny z białego wina
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- suszona papryczka chili
- suszone oregano
- skórka z cytryny /opcjonalnie /
Przygotowanie
Krok 1
Rydze a jeszcze lepiej prawdziwki, czyścimy dokładnie i płuczemy w zimnej wodzie. Opłukane i osączone grzyby przekładamy do miski i solimy. Mieszamy delikatnie aby sól dotarła do wszystkich grzybów. Odstawiamy na ok. 2 godziny.
Krok 2
Ocet winny zagotowujemy w garnku. Rydze wyciskamy w rękach delikatnie aby nie połamać i wrzucamy do wrzącego octu. Gotujemy, mieszając ok. 5 minut i wykładamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik aby je odsączyć. Po odsączenie rozkładamy pojedynczo na czystej ściereczce.
Krok 3
i zostawiamy, najlepiej na noc do wysuszenia. Po tym czasie grzyby powinny się obsuszyć ale nie wyschnąć. Powinny być elastyczne.
Krok 4
Grzybki przekładamy do suchego słoika, posypujemy oregano, dokładamy papryczkę i jak ktoś lubi skórkę z cytryny i zalewamy oliwą. Zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki na kilka dni. Smacznego