Rydze po włosku

2024-10-13
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

Grzyby robi się na wiele sposobów. Każda kuchnia domowa ma swój wypróbowany i najlepszy sposób na grzyby. I tak powinno być. Chodzi o to aby trafić w swój smak. Ponieważ w tym roku w naszym regionie obfituje urodzaj na rydze, pokażę je raz inaczej.

Włosi są od dawna specjalistami i smakoszami grzybów, więc warto wypróbować ten sposób. A są wyborne.

Składniki

  • Świeże rydze albo prawdziwki
  • sól
  • ocet winny z białego wina
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • suszona papryczka chili
  • suszone oregano
  • skórka z cytryny /opcjonalnie /

Przygotowanie

Krok 1

Rydze a jeszcze lepiej prawdziwki, czyścimy dokładnie i płuczemy w zimnej wodzie. Opłukane i osączone grzyby przekładamy do miski i solimy. Mieszamy delikatnie aby sól dotarła do wszystkich grzybów. Odstawiamy na ok. 2 godziny.

Krok 2

Ocet winny zagotowujemy w garnku. Rydze wyciskamy w rękach delikatnie aby nie połamać i wrzucamy do wrzącego octu. Gotujemy, mieszając ok. 5 minut i wykładamy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik aby je odsączyć. Po odsączenie rozkładamy pojedynczo na czystej ściereczce.

Krok 3

i zostawiamy, najlepiej na noc do wysuszenia. Po tym czasie grzyby powinny się obsuszyć ale nie wyschnąć. Powinny być elastyczne.

Krok 4

Grzybki przekładamy do suchego słoika, posypujemy oregano, dokładamy papryczkę i jak ktoś lubi skórkę z cytryny i zalewamy oliwą. Zamykamy szczelnie i wkładamy do lodówki na kilka dni. Smacznego

Oczyszczone rydze
umyte
nasolone
zagotowane w occie
rozłożone do wyschnięcia
w słoiku
Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *