Sakiewki schabowe z prawdziwkami

2024-09-29
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Gulasz z cielęciny

  • Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

  • Gęsia wątróbka z malinami

  • Gęś pieczona faszerowana

  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

Sakiewki schabowe z prawdziwkami to wersja zagospodarowania grubych trzonów prawdziwków. Nie wszystko musi iść do marynaty. Każda część prawdziwka nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom. Mięso wieprzowe i grzyby to od dawna dobrana ekskluzywna para.

Składniki

  • Kotlety schabowe bez kości
  • prawdziwki / korzonki prawdziwków /
  • natka pietruszki
  • jeden liść pora
  • masło
  • pół cebuli, ząbek czosnku

Przygotowanie

Krok 1

Świeże prawdziwki czyścimy pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. Całe lub odkrojone trzony kroimy w kostkę. Ja użyłem samych trzonów bo miałem mało prawdziwków. Reszta poszła do innych dań.

Krok 2

Na patelnię dajemy sporo masła i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy krótką chwilę na wolnym ogniu i dodajemy pokrojone prawdziwki. Smażymy chwilę o. 4-5 minut mieszając, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok. Do chłodnych grzybów dodajemy pęczek pokrojonej pietruszki i mieszamy wszystko razem.

Krok 3

Umyty liść pora zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2-3 minuty. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy na bok.

Krok 4

Kotlety rozbijamy bardzo cienko, najlepiej przez folię, solimy i doprawiamy pieprzem. Nakładamy podsmażone grzyby i składamy mięso do góry w formie sakiewki. Spinamy wykałaczką. Liść pora kroimy wzdłuż na cienkie paski i zawiązujemy sakiewkę.

Krok 5

Gotowe układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, skrapiamy olejem z wierzchu. i wstawiamy do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Posypujemy drobno posiekaną natką i podajemy gorące. Można podać z salsą pomidorowo-paprykową z grillowanej papryki lub sałatką.

pokrojone trzony prawdziwków
podsmażamy cebulę i czosnek
dodajemy pokrojone grzyby i podsmażamy
kotlety rozbijamy bardzo cienko
Sparzony liść pora
Nakładamy podsmażone grzyby
Spinamy wykałaczką i zawiązujemy sakiewkę
Gotowe układamy na posmarowanej tłuszczem blasze
Upieczone

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *