Sakiewki schabowe z prawdziwkami
2024-09-29- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Sakiewki schabowe z prawdziwkami to wersja zagospodarowania grubych trzonów prawdziwków. Nie wszystko musi iść do marynaty. Każda część prawdziwka nadaje niepowtarzalny smak i aromat potrawom. Mięso wieprzowe i grzyby to od dawna dobrana ekskluzywna para.
Składniki
- Kotlety schabowe bez kości
- prawdziwki / korzonki prawdziwków /
- natka pietruszki
- jeden liść pora
- masło
- pół cebuli, ząbek czosnku
Przygotowanie
Krok 1
Świeże prawdziwki czyścimy pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. Całe lub odkrojone trzony kroimy w kostkę. Ja użyłem samych trzonów bo miałem mało prawdziwków. Reszta poszła do innych dań.
Krok 2
Na patelnię dajemy sporo masła i wrzucamy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Podsmażamy krótką chwilę na wolnym ogniu i dodajemy pokrojone prawdziwki. Smażymy chwilę o. 4-5 minut mieszając, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na bok. Do chłodnych grzybów dodajemy pęczek pokrojonej pietruszki i mieszamy wszystko razem.
Krok 3
Umyty liść pora zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 2-3 minuty. Płuczemy zimną wodą i odstawiamy na bok.
Krok 4
Kotlety rozbijamy bardzo cienko, najlepiej przez folię, solimy i doprawiamy pieprzem. Nakładamy podsmażone grzyby i składamy mięso do góry w formie sakiewki. Spinamy wykałaczką. Liść pora kroimy wzdłuż na cienkie paski i zawiązujemy sakiewkę.
Krok 5
Gotowe układamy na posmarowanej tłuszczem blasze, skrapiamy olejem z wierzchu. i wstawiamy do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 minut. Posypujemy drobno posiekaną natką i podajemy gorące. Można podać z salsą pomidorowo-paprykową z grillowanej papryki lub sałatką.