Sałatka śledziowa z owocami nasturcji
2023-01-24- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Śledź jest w naszej kuchni chyba najbardziej rozpoznawalną rybą. Czy w czasie postu, czy w karnawale, czy przy rodzinnych spotkaniach jest zawsze lub często serwowany, I chociaż nie należy do do gatunku ryb luksusowych przy odrobinie chęci zawsze można zaskoczyć gości sposobem podania.
Jak już wcześniej pisałem, w naszym bieszczadzkim otoczeniu i cudownym spokoju dajemy upust naszej fantazji. Na dzisiaj sałatka śledziowa z owocami nasturcji.
Składniki
- 2-3 śledzie
- pół jabłka
- 1 pomidor
- czerwona cebula
- pieprz młotkowany
- owoce nasturcji w zalewie lub kapary
- pumpernikiel lub ciemny chleb razowy
- 1 cytryna
- olej rzepakowy
- szczypiorek
Przygotowanie
Krok 1
Pomidora jędrnego, dojrzałego kroimy na ćwiartki, usuwamy całe gniazdo nasienne z sokiem i kroimy w kosteczkę. Jabłko, obieramy, wyjmujemy gniazdo nasienne i też kroimy w drobną kosteczkę. Śledzia osuszamy i kroimy w drobną kostkę ok. 1x 1 cm. Cebulę czerwoną kroimy w kostkę i dodajemy do reszty.
Krok 2
Całość mieszamy po dodaniu kilku łyżek oleju rzepakowego. Z olejem nie przesadzamy żeby sałatka nie zrobiła się rzadka. Pumpernikiel kroimy w trójkąty i rozkładamy w formie rozety najlepiej na szklanej paterze do ciasta. Łyżeczką nakładamy sałatkę na każdy kawałek. Na końcu kanapki układamy cytrynę pokrojoną w cieniutkie półplasterki. Na wierzch sałatki dodajemy owoce nasturcji w zalewie lub kapary.
Krok 3
Po wierzchu posypujemy posiekanym szczypiorkiem i całość posypujemy młotkowanym czarnym pieprzem ( grubo zmielonym ). Owoce nasturcji dają ten końcowy smaczek. Teraz prosimy gości i smacznego.