Śledzie w galarecie

2023-01-27
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Żeberka duszone

  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

Śledzie w galarecie zabrzmiało tak, jak stare czasy z PRL kiedy do wódeczki była przymusowa zakąska, zwykle śledziowa. Ale śledzie w galarecie możemy zrobić na sposób który może stać się hitem na dobrej towarzyskiej imprezie. Prosto i elegancko.

Składniki

  • Filety śledziowe w oleju lub solone
  • Jajo gotowane na twardo
  • korniszony
  • żelatyna
  • 1 cytryna
  • sól
  • cukier

Przygotowanie

Krok 1

Jajo gotujemy na twardo. ZALEWA: 3/4 litra gorącej wody, sok z jednej cytryny, sól, cukier, żelatyna Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opkowaniu + 1 łyżeczka. wciskamy sok z cytryny. Dodajemy sól i cukier do lekkiego przełamania smaku. Odstawiamy.

Krok 2

Do prostokątnego pojemnika wkładamy folię spożywczą, dokładnie rozkładamy po bokach. Wlewamy niecałe pół centymetra zalewy i odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia. Na zastygniętą galaretę układamy korniszony i zalewamy galaretą . Odstawiamy do zastygnięcia.

Krok 3

Po zastygnięciu układamy osuszone w papierowym ręczniku kawałki śledzi na całej powierzchni. Na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki jaka na twardo i zalewamy galaretką / zalewą / Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.

Krok 4

Zastygniętą galaretkę wyciągamy z folią z opakowania i kroimy na małe kwadraty. Ustawiamy na talerzu lub platerze i dokładamy kanapki na raz. Mamy piękny talerz na imprezę. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *