Śledzie w galarecie
2023-01-27- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Śledzie w galarecie zabrzmiało tak, jak stare czasy z PRL kiedy do wódeczki była przymusowa zakąska, zwykle śledziowa. Ale śledzie w galarecie możemy zrobić na sposób który może stać się hitem na dobrej towarzyskiej imprezie. Prosto i elegancko.
Składniki
- Filety śledziowe w oleju lub solone
- Jajo gotowane na twardo
- korniszony
- żelatyna
- 1 cytryna
- sól
- cukier
Przygotowanie
Krok 1
Jajo gotujemy na twardo. ZALEWA: 3/4 litra gorącej wody, sok z jednej cytryny, sól, cukier, żelatyna Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opkowaniu + 1 łyżeczka. wciskamy sok z cytryny. Dodajemy sól i cukier do lekkiego przełamania smaku. Odstawiamy.
Krok 2
Do prostokątnego pojemnika wkładamy folię spożywczą, dokładnie rozkładamy po bokach. Wlewamy niecałe pół centymetra zalewy i odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia. Na zastygniętą galaretę układamy korniszony i zalewamy galaretą . Odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 3
Po zastygnięciu układamy osuszone w papierowym ręczniku kawałki śledzi na całej powierzchni. Na wierzch kładziemy pokrojone w plasterki jaka na twardo i zalewamy galaretką / zalewą / Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na noc.
Krok 4
Zastygniętą galaretkę wyciągamy z folią z opakowania i kroimy na małe kwadraty. Ustawiamy na talerzu lub platerze i dokładamy kanapki na raz. Mamy piękny talerz na imprezę. Smacznego