Zapiekanka z leśnych grzybów
2024-06-30- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Zapiekanki z leśnymi grzybami – prawdziwki, kurki i inne cudowne dary leśne swoim wyglądem i aromatem inspirują nas niesamowicie. Nasz las darzy wciąż więc pomysłów nie brakuje. Kapitalne zapiekanki z prawdziwków i kurek z wczorajszego zbioru z serem pleśniowym wzmacniającym jeszcze bardziej aromat grzybów, dzikim tymiankiem z bieszczadzkich łąk na chlebku ciabatta
Składniki
- świeże grzyby leśne, prawdziwki, kurki, młode maślaki ....
- chlebek do zapiekania
- ser pleśniowy
- oliwa, zioła, sól i pieprz
- 1 cebula i 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Krok 1
Świeże grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki. Suchą patelnię rozgrzewamy i wrzucamy nasze grzyby, mieszając żeby szybko odparowały z wody.
Krok 2
Po odparowaniu wlewamy trochę oliwy, dodajemy pokrojoną cebulę i ząbek czosnku, dodajemy zioła i chwilę smażymy.
Krok 3
Na pokrojone chlebki przekładamy podsmażone grzyby, dodajemy ser pleśniowy i zapiekamy w temperaturze 180 stopni aż ser się rozpuści i chlebki się zarumienią. Grzybowego smacznego.