Zupa z bomby
2022-11-20- Kuchnia: Kuchnia Podkarpacka
- Poziom trudności: łatwy
-
Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Zupa fasolowa Beatki jest rozgrzewająca i sycąca. Niby normalna zupa strączkowa a jednak nie tak do końca. Do tej zupy fasolowej kupuje się na Pogórzu Podkarpackim fasolę o nazwie Bomba, bardzo drobna. Myślałem że to normalna fasola tylko że mała. Ale tutaj na tą fasolę mówi się groch. Z tej fasoli gotuje się nie tylko zupę fasolową, ale ma ogromne znaczenie kulinarne w daniach świątecznych. Do nabycia w małych sklepach lub na bazarach. Dlaczego zupa Beatki? Bo Beatka robi to po prostu najlepiej. Jest delikatna i zarazem spójna, nie rozgotowuje się i jest naprawdę wspaniała w smaku.
Składniki
- Fasola bomba 0,5 kg
- 0,5 kg żeberek
- 20 dkg boczku wędzonego
- 1 laska kiełbasy ( w tym wypadku wiejskiej )
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- majeranek suszony
- cząber suszony
- 4 - 6 łyżek koncentratu pomidorowego
- sól , pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Bombę , przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej na noc.
Krok 2
Żeberka dzielimy na porcje, zalewamy zimną wodą i gotujemy wywar. Żeberka gotujemy do miękkości. Fasolę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy aż fasola będzie na wpół miękka. To trwa naprawdę krótko. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli
Krok 3
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Smażymy aż się wszystko przyrumieni. Wywar z żeberek wlewamy do grochu ( fasoli ) , dodajemy boczek z kiełbasą wybrany z tłuszczu.
Krok 4
Gotujemy dalej na wolnym ogniu a w międzyczasie robimy zasmażkę białą na wytopionym tłuszczu dodając 1 - 2 łyżek mąki. Zasmażkę łączymy z zupą, dodajemy koncentrat pomidorowy rozcieńczony z wodą i dosypujemy zioła, cząber i majeranek Gotujemy wszystko jeszcze przez chwilkę i zupa gotowa.