Zupa z bomby

2022-11-20
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Haszlama – ormiańska zupa warstwowa – czyli kuchnia pod chmurką

  • Żeberka duszone

  • Kremówka orzechowa

  • Fenkuł (koper włoski) smażony z parmezanem

  • Rosół z perliczki

Zupa fasolowa Beatki jest rozgrzewająca i sycąca. Niby normalna zupa strączkowa a jednak nie tak do końca. Do tej zupy fasolowej kupuje się na Pogórzu Podkarpackim fasolę o nazwie Bomba, bardzo drobna. Myślałem że to normalna fasola tylko że mała. Ale tutaj na tą fasolę mówi się groch. Z tej fasoli gotuje się nie tylko zupę fasolową, ale ma ogromne znaczenie kulinarne w daniach świątecznych. Do nabycia w małych sklepach lub na bazarach. Dlaczego zupa Beatki? Bo Beatka robi to po prostu najlepiej. Jest delikatna i zarazem spójna, nie rozgotowuje się i jest naprawdę wspaniała w smaku.

Składniki

  • Fasola bomba 0,5 kg
  • 0,5 kg żeberek
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 laska kiełbasy ( w tym wypadku wiejskiej )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • majeranek suszony
  • cząber suszony
  • 4 - 6 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól , pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Bombę , przebieramy, płuczemy i zalewamy zimną wodą i moczymy najlepiej na noc.

Krok 2

Żeberka dzielimy na porcje, zalewamy zimną wodą i gotujemy wywar. Żeberka gotujemy do miękkości. Fasolę zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz. Gotujemy aż fasola będzie na wpół miękka. To trwa naprawdę krótko. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli

Krok 3

Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Smażymy aż się wszystko przyrumieni. Wywar z żeberek wlewamy do grochu ( fasoli ) , dodajemy boczek z kiełbasą wybrany z tłuszczu.

Krok 4

Gotujemy dalej na wolnym ogniu a w międzyczasie robimy zasmażkę białą na wytopionym tłuszczu dodając 1 - 2 łyżek mąki. Zasmażkę łączymy z zupą, dodajemy koncentrat pomidorowy rozcieńczony z wodą i dosypujemy zioła, cząber i majeranek Gotujemy wszystko jeszcze przez chwilkę i zupa gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *