Zupa ziemniaczana (kartoflanka)
2022-11-19- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
-
Add to favorites
- Porcje: 6-8
- Czas gotowania: 60m
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Dzisiaj zupa ziemniaczana, najlepsza bo ze świeżo wykopanych ziemniaków w październikowym słońcu. Piękna pogoda i niesamowity zapach świeżo ruszonej ziemi przy wykopkach to rozgrzewająca zupa po prostu musi być. Prawdziwa podkarpacka ze swoich warzyw i swojsko wędzonych kości. Kiedyś była bardzo popularna, dzisiaj jakby trochę zapomniana. A ponieważ specjalistką od gotowania zup jest moja Beatka więc poprosiłem ją o ugotowanie.
Gotujemy:
Składniki
- 1 - 1,5 kg ziemniaków
- 3 marchewki
- pietruszka, korzeń
- kawałek selera
- kawałek boczku wędzonego + resztki wędlin
- kości na wywar, ja mam wędzone
- 1 cebula
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Opłukane kości wkładamy do garnka do garnka i zalewamy 2 - 3 litrami wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnkach. Gotujemy. W międzyczasie na suchej, gorącej patelni opiekamy połówki cebuli które dodajemy do gotowania wywaru. Zbieramy szumowiny i gotujemy do miękkości. Następnie wyciągamy kości a wywar przecedzamy. Możemy mięso obrać z kości i dodać do zupy.
Krok 2
Obieramy ziemniaki i warzywa. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy przecedzonym wywarem. Gotujemy aż warzywa staną się miękkie.
Krok 3
Boczek i resztki wędlin kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni. Usmażony boczek i wędliny przekładamy do zupy. Na powstałym tłuszczu ze smażenia i 2 łyżek mąki robimy złotą zasmażkę. Rozprowadzamy zupą i dodajemy do garnka. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 3-4 minuty i gotowe. Można też podsmażyć cebulkę na złoto i dodać do zupy.