Haszlama – ormiańska zupa warstwowa – czyli kuchnia pod chmurką

2024-05-05
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rosół z perliczki

  • Postny barszcz wigilijny

  • Łemkowska zupa z grzybów i śliwek

  • Nasz złoty rosół

  • Zupa klops gotowany

Haszlama ( chaszlama ) ormiańska zupa warstwowa, tym razem gotowana z piwem. Jest wiele rożnych przepisów na tę zupę i każda rodzina ormiańska modyfikuję ją po swojemu, od warzyw po różne rodzaje mięs. Ten przepis jest od przesympatycznej Ormianki mieszkającej i pracującej we Wrocławiu Armine, „Armi As” i dostosowany do dania ogniskowego w kociołku. Jedyną rzecz jaką zmieniłem to tylko sposób podania.

Składniki

  • 600g wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 8-10 małych ziemniaków,
  • 6 malutkich papryk ( jeśli duże to trzy ),
  • 8 pomidorków koktajlowych,
  • 300 ml piwa,
  • szczypiorek
  • koper
  • bazylia
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.
  • 1/2 kg szynki

Przygotowanie

Krok 1

Dzień przed robieniem Chaszlamy należy ugotować mięso i zrobić wywar. Ja użyłem pręgi wołowej z kością i szpikiem żeby wywar był bardziej aromatyczny.

Krok 2

A ponieważ zebrało się kilku mięsożerców, dołożyłem jeszcze szynkę wieprzową, gotowaną oddzielnie żeby nie zabiła cudownego smaku wołowiny.

Krok 3

Zaczynamy od przygotowania ogniska. Do kociołka układamy warstwami: cebulę pokrojoną w piórka, małe ziemniaki, paprykę, pomidory, wołowinę pokrojoną w zgrabne kostki i resztę mięsa żeby było bogato na talerzu. Zalewamy przecedzonym wywarem ( do połowy kociołka) i dodajemy piwo, sól i pieprz zamykamy pokrywką, stawiamy na ognisku i gotujemy aż aromat zaczyna się rozchodzić po całej okolicy. NIE MIESZAMY.

Krok 4

Gotujemy jeszcze 15-20 minut i gotowe. W tak zwanym międzyczasie siekamy drobno szczypiorek, koper, bazylię i świeżą cebulę kroimy w cienkie talarki. I gotowe. Wykładamy na talerz posypujemy zieleniną, na wierzch kładziemy talarki świeżej cebuli i...... totalny odlot. Chrupiąca cebulka, kapitalny wywar, warzywa i mięso robią niesamowity smak wspaniałej zupy z ogniska. Smacznego

Wołowina
Rozpalamy ognisko
cebulka pokrojona w piórka
małe ziemniaki
papryka
pomidory
wołowina
szynka wieprzowa
piwo
sól i pieprz
zielenina
gotujemy
ugotowana
smacznego



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *