Kapuśniaczki drożdżowe ze słodką kapustą
2022-11-22- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
- Porcje: dużo
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
KAPUŚNIACZKI Z CIASTA DROŻDŻOWEGO – pulchne, mięciutkie, pachnące z farszem z kapusty słodkiej – raj dla podniebienia. Jest to właściwie przystawka, chociaż mogę zajadać bez niczego. Idealne do czerwonego barszczu lub innych zup klarownych.
Najwspanialsze są jednak same.
Składniki
- 1/2 kg mąki
- półtorej łyżeczki drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- odrobina gałki muszkatołowej
- ok. 1 szklanka wiejskiego mleka
- 1 kostka masła
- 2 jajka + jedno do posmarowania
- kminek w ziarnach, czarnuszka
Przygotowanie
Krok 1
W rondelku podgrzewamy mleko wraz z masłem. Odstawiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z drożdżami, cukrem, solą, gałką muszkatołową. wbijamy jajka i dolewamy mleko z masłem, zarabiając ciasto jednocześnie. Mleka dolewamy po troszeczku w zależności jak mąka chłonie. I tyle go należy dodać. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Krok 2
FARSZ: kapustę gotujemy, studzimy i odciskamy. 1-2 cebule, szklimy na tłuszczu ( jeśli chcemy to z boczkiem lub słoniną. Najpierw zesmażamy skwarki a potem dokładamy cebulę ) dodajemy ugotowane i pokrojone grzyby. Kapustę drobno siekamy dokładamy do rondla i smażymy mieszając od czasu do czasu, na wolnym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem, można dodać kminku.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy a następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąty grubości ok. 2-3 mm. Na ciasto nakładamy farsz zwijamy w rulon i kroimy nożem na mniejsze kawałki ok. 7-10 cm
Krok 4
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem lub czarnuszką lub też niczym jak ktoś nie lubi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 30 min do zrumienienia.
Krok 5
Wyciągamy z piekarnika do ostygnięcia i wykładamy na talerzyki i podajemy do gorącego barszczu lub solo. Farsz może być z grzybami i kapustą, z kiszoną kapustą, tylko z grzybami czy też mięsny. Co przyjdzie nam do głowy. Smacznego .