Pasztet z rydzami
2022-11-24- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Zima już prawie i organizm zmienia swoje potrzeby. Z lekkich sałatek letnich czas na coś konkretniejszego. A że sezon grzybowy właśnie się skończył i ostatnie już rydze las pozwolił sobie zabrać więc na dobry apetyt pasztet ze świeżo zebranymi rydzami.
Składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1/2 kg pogardla
- 30 dag wątróbki
- włoszczyzna
- 2 l bulionu
- 20-30 dag świeżych rydzów
- 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
- 4 jajka
- bułka zwykła lub tarta
- kieliszek Brandy
- 3 listki laurowe
- 8 ziaren pieprzu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- smalec i bułka tarta do formy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Krok 1
Mięso kroimy w większą kostkę, wkładamy do garnka z warzywami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem czarnym, zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy. Płyn nie musi przykrywać całego mięsa, ponieważ podczas gotowania się kurczy a soki i tłuszcz wypływają. Także płynu powinno być w sam raz. Jeśli jednak jest za mało płynu można uzupełnić wodą.
Krok 2
Mięso gotujemy do miękkości ok. 1,5 godz. Kiedy mięso się ugotuje, wyłączamy gaz i wrzucamy wątróbkę żeby się lekko zaparzyła. Wątróbki nie gotujemy. Wyciągamy mięso a wywar przecedzamy. Zostawiamy do wystudzenia. Zostawiamy odcedzony wywar i jeśli ktoś lubi marchewkę i inne warzywa.
Krok 3
Mięso mielimy na średnich oczkach ( 4 mm ) i na drobnych oczkach ( 2 mm ) lub blendujemy. Przekładamy do miski. Rydze kroimy na kawałki i dusimy krótko na maśle. Przekładamy do zmielonego mięsa, dodajemy pieprz zielony i kieliszek brandy. Doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy masę i dodajemy roztrzepane jaja i jeszcze dokładnie wyrabiamy.
Krok 4
Foremkę lub foremki smarujemy smalcem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę, wyrównujemy i posypujemy przyprawą huzarską lub wg upodobania. Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni ok. 1,5 godz., przestudzamy a następnie wykładamy z foremki na kratkę do całkowitego wystudzenia
Krok 5
Teraz możemy się delektować a dodatek marynowanych rydzów tylko podkręca smaczek.