Pasztet z rydzami

2022-11-24
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rydze na grzance z parmezanem i bryndzą

  • Opieńki smażone na maśle

  • Rydze po włosku

  • Rydze na maśle z patelni

  • Krewetki Curry

 Zima już prawie i organizm zmienia swoje potrzeby. Z lekkich sałatek letnich czas na coś konkretniejszego. A że sezon grzybowy właśnie się skończył i ostatnie już rydze las pozwolił sobie zabrać więc na dobry apetyt pasztet ze świeżo zebranymi rydzami.

Składniki

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1/2 kg pogardla
  • 30 dag wątróbki
  • włoszczyzna
  • 2 l bulionu
  • 20-30 dag świeżych rydzów
  • 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie
  • 4 jajka
  • bułka zwykła lub tarta
  • kieliszek Brandy
  • 3 listki laurowe
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • smalec i bułka tarta do formy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Krok 1

Mięso kroimy w większą kostkę, wkładamy do garnka z warzywami, zielem angielskim, liściem laurowym i pieprzem czarnym, zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy. Płyn nie musi przykrywać całego mięsa, ponieważ podczas gotowania się kurczy a soki i tłuszcz wypływają. Także płynu powinno być w sam raz. Jeśli jednak jest za mało płynu można uzupełnić wodą.

Krok 2

Mięso gotujemy do miękkości ok. 1,5 godz. Kiedy mięso się ugotuje, wyłączamy gaz i wrzucamy wątróbkę żeby się lekko zaparzyła. Wątróbki nie gotujemy. Wyciągamy mięso a wywar przecedzamy. Zostawiamy do wystudzenia. Zostawiamy odcedzony wywar i jeśli ktoś lubi marchewkę i inne warzywa.

Krok 3

Mięso mielimy na średnich oczkach ( 4 mm ) i na drobnych oczkach ( 2 mm ) lub blendujemy. Przekładamy do miski. Rydze kroimy na kawałki i dusimy krótko na maśle. Przekładamy do zmielonego mięsa, dodajemy pieprz zielony i kieliszek brandy. Doprawiamy pieprzem i solą, wyrabiamy masę i dodajemy roztrzepane jaja i jeszcze dokładnie wyrabiamy.

Krok 4

Foremkę lub foremki smarujemy smalcem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy masę, wyrównujemy i posypujemy przyprawą huzarską lub wg upodobania. Pieczemy w temperaturze 190-200 stopni ok. 1,5 godz., przestudzamy a następnie wykładamy z foremki na kratkę do całkowitego wystudzenia

Krok 5

Teraz możemy się delektować a dodatek marynowanych rydzów tylko podkręca smaczek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *