Przekąska ze śledzia z jajkiem i ogórkiem
2023-01-08- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: łatwy
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Kanapka uzupełniająca i wzbogacająca naszą tacę przekąskową. Proste i szybkie wykonanie dodające elegancji.
Składniki
- chleb żytni wieloziarnisty
- ogórek zielony
- jajko
- Płaty śledziowe w oleju lub solone
- ser ricotta lub inny twarożek
- śmietana
- chrzan tarty
- koperek zielony
- kilka liści sałaty strzępiastej
- 2-3 rzodkiewki
Przygotowanie
Krok 1
Do miseczki wkładamy 2 łyżki sera ricotta, 1 łyżkę śmietany i łyżeczkę chrzanu. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kromki chleba kroimy na kwadraty ok. 4 x 4 cm. Każdy kwadracik smarujemy schłodzonym twarożkiem.
Krok 2
Na wierzch kładziemy plasterki ogórka ok. 0,5 cm. Na ogórka kładziemy plasterki ugotowanego i ostudzonego jajka na twardo. Odsączonego i osuszonego w papierowym ręczniku śledzia kroimy na małe porcje i układamy na jajku. Ozdabiamy koperkiem.
Krok 3
Kilka osuszonych płatów zwijamy w rulon i układamy na liściach sałaty na środku tacy. Dokładamy plasterki rzodkiewki. Dookoła układamy przygotowane kanapki. Smacznego