Przekąska ze śledzia z jajkiem i ogórkiem

2023-01-08
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Krewetki Curry

  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

Kanapka uzupełniająca i wzbogacająca naszą tacę przekąskową. Proste i szybkie wykonanie dodające elegancji.

Składniki

  • chleb żytni wieloziarnisty
  • ogórek zielony
  • jajko
  • Płaty śledziowe w oleju lub solone
  • ser ricotta lub inny twarożek
  • śmietana
  • chrzan tarty
  • koperek zielony
  • kilka liści sałaty strzępiastej
  • 2-3 rzodkiewki

Przygotowanie

Krok 1

Do miseczki wkładamy 2 łyżki sera ricotta, 1 łyżkę śmietany i łyżeczkę chrzanu. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Kromki chleba kroimy na kwadraty ok. 4 x 4 cm. Każdy kwadracik smarujemy schłodzonym twarożkiem.

Krok 2

Na wierzch kładziemy plasterki ogórka ok. 0,5 cm. Na ogórka kładziemy plasterki ugotowanego i ostudzonego jajka na twardo. Odsączonego i osuszonego w papierowym ręczniku śledzia kroimy na małe porcje i układamy na jajku. Ozdabiamy koperkiem.

Krok 3

Kilka osuszonych płatów zwijamy w rulon i układamy na liściach sałaty na środku tacy. Dokładamy plasterki rzodkiewki. Dookoła układamy przygotowane kanapki. Smacznego

Gotowa taca z przekąską
zrolowane śledzie na liściach sałaty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *