Chlebek perski Barbari

2024-02-25
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Przekąska ze śledziem

  • Krewetki z patelni

Jeden z najbardziej popularnych płaskich chlebów w Iranie ( Persji). Wspaniały do sera, do sałatek południowych z dużą ilością oliwy. Do pieczonej baraniny i maczania w cudownym sosie z pieczenia itd. Wspaniały i niezwykle aromatyczny.

Składniki

  • 6-7 drożdży świeżych 9 1 łyżka suchych)
  • 1 łyżka soli
  • ok. 500g mąki pszennej
  • ok. 1,5 szklanki wody
  • biały i czarny sezam
  • GLAZURA: 100 ml wody, 1 łyżka mąki

Przygotowanie

Krok 1

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewając wody zarabiamy ciasto. Kiedy będzie lśniące i elastyczne przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godz. w ciepłe miejsce.

Krok 2

Ciasto dzielimy na 3 porcje, formujemy kule i przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godz. Na glazurę: mieszamy wodę z mąką, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając. Zestawiamy z ognia,

Krok 3

Ciasto rozciągamy lekko formując płaskie owalne chlebki, smarujemy glazurą i palcami robimy cztery wgłębienia wzdłuż chlebków, tym samym go jeszcze rozciągając.

Krok 4

Posypujemy sezamem lub czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 220-250 stopni z termoobiegiem ok. 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *