Miodownik z orzechami

2022-12-02
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (5 / 5)

5 5 1
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

1 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Kremówka orzechowa

Od wiosny patrząc na pracujące pszczoły w naszym ogrodzie, już marzymy o cudownym miodzie. Czy to z mniszka lekarskiego, czy z naszej lipy, czy wielokwiatowy albo leśny. Może spadziowy jodłowy wyjdzie, aby tylko był. Miód prawdziwy, naturalny a z niego miodownik z orzechami. Niezwykle delikatny, pachnący, wspaniały w smaku. Kiedy się pojawia, Beatka bierze się za pieczenie tego placka. Eksplozja smaku, chrupkość, przeplatana z delikatną masą i wyczuwalny zapach miodu i orzechów.

Składniki

  • CIASTO: 1/2 kg mąki
  • 20 dag masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • KARMEL Z ORZECHAMI : 25 dag posiekanych orzechów
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag masła
  • MASA: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1/4 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • sok z 2 1/2 cytryny

Przygotowanie

Krok 1

Zaczynamy od ciasta: Mąkę z sodą przesiewamy i siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy jaja i miód. Zarabiamy ciasto i gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę i pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 2

Masło z miodem rozpuszczamy na patelni, dodajemy orzechy i smażymy mieszając. Drugą część ciasta wykładamy na blachę i na ciasto rozkładamy orzechy z miodem. pieczemy 20-25 minut w 180 stopni.

Krok 3

Z mąki i mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy pod przykryciem. Następnie ucieramy masło i dodajemy budyń, ucieramy dalej i dodajemy sok z cytryny. Masę wykładamy na pierwsze ciasto i przekładamy ostudzone placki.

Krok 4

Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *