Miodownik z orzechami
2022-12-02- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(5 / 5)
1 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Od wiosny patrząc na pracujące pszczoły w naszym ogrodzie, już marzymy o cudownym miodzie. Czy to z mniszka lekarskiego, czy z naszej lipy, czy wielokwiatowy albo leśny. Może spadziowy jodłowy wyjdzie, aby tylko był. Miód prawdziwy, naturalny a z niego miodownik z orzechami. Niezwykle delikatny, pachnący, wspaniały w smaku. Kiedy się pojawia, Beatka bierze się za pieczenie tego placka. Eksplozja smaku, chrupkość, przeplatana z delikatną masą i wyczuwalny zapach miodu i orzechów.
Składniki
- CIASTO: 1/2 kg mąki
- 20 dag masła
- 2 łyżeczki sody
- 2 łyżki miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru pudru
- KARMEL Z ORZECHAMI : 25 dag posiekanych orzechów
- 2 łyżki miodu
- 10 dag masła
- MASA: 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1/4 l mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- sok z 2 1/2 cytryny
Przygotowanie
Krok 1
Zaczynamy od ciasta: Mąkę z sodą przesiewamy i siekamy z masłem i cukrem. Dodajemy jaja i miód. Zarabiamy ciasto i gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blachę i pieczemy około 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 2
Masło z miodem rozpuszczamy na patelni, dodajemy orzechy i smażymy mieszając. Drugą część ciasta wykładamy na blachę i na ciasto rozkładamy orzechy z miodem. pieczemy 20-25 minut w 180 stopni.
Krok 3
Z mąki i mleka i cukru gotujemy budyń, studzimy pod przykryciem. Następnie ucieramy masło i dodajemy budyń, ucieramy dalej i dodajemy sok z cytryny. Masę wykładamy na pierwsze ciasto i przekładamy ostudzone placki.
Krok 4
Smacznego