Przekąska ze śledziem

2024-01-13
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Chlebek perski Barbari

  • Krewetki z patelni

  • Rostbef

  • Soczysty boczek kanapkowy

  • Gulasz z dorsza

Śledź w naszym kraju należy od wieków do ryb najbardziej spożywanych i popularnych. Jest wiele przepisów na różnego rodzaju sałatki, przepisy stare, regionalne. Ale śledź jest też doskonałą przekąską dla różnego rodzaju spotkań towarzyskich. I może być głównym elementem programu towarzyskiego.

Składniki

  • Filety ze śledzi w oleju
  • chleb żytni pełnoziarnisty
  • 2 łyżki sera śmietankowego lub ricotta
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • kilka korniszonów
  • pieprz kolorowy, młotkowany
  • koperek

Przygotowanie

Krok 1

Podstawą kanapki będzie sos, jak najbardziej prosty. Do miseczki wkładamy posiekane korniszony. Dodajemy 2 łyżki sera ricotta i łyżkę śmietany. Zamiast śmietany i sera można użyć creme fraiche.

Krok 2

Kromki chleba pozbawiamy skórki, wyrównujemy i kroimy na kwadraty ok. 4 x 4 cm. Na każdy kwadrat dajemy naszego sosu.

Krok 3

Śledzie wyciągamy z opakowania i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na małe porcje i układamy na posmarowany chleb. Posypujemy utłuczonym mieszanym pieprzem i dodajemy gałązkę koperku. Układamy na półmisku.

Krok 4

Tak podajemy naszym gościom. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *