„Zamieć”

2022-12-17
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

  • Wytrawne kwiatuszki 12 szt.

  • Chlebek perski Barbari

  • Kremówka orzechowa

Na zimowy wieczór, kiedy jest biało za oknem, wtedy na biały puch przychodzi słodka kakaowa zamieć.

Składniki

  • CIASTO I : 5 białek
  • 200 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 ml oleju
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • CIASTO II : 5 żółtek + 2 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 g cukru pudru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 50 ml oleju
  • 80 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Przybranie: 200 ml kremówki
  • 1 usztywniacz do śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 20-30 g cukru pudru
  • użyta blaszka do pieczenia 28x18 cm

Przygotowanie

Krok 1

Ciasto I : białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy dalej, wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy olej i sok z cytryny. Na koniec łączymy ubitą pianę z mąką ziemniaczaną.

Krok 2

Ciasto II : żółtka ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym do białości. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy olej i mleko, dodajemy partiami przesianą mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy do całkowitego połączenia.

Krok 3

Blachę smarujemy tłuszczem dno wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy kupki białego ciasta, wypełniamy luki kakaowym i znów białe kleksy i reszta kakaowego ciasta. Patyczkiem do szaszłyków robimy "wiry". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 40 minut. Ciasto studzimy i ubieramy śmietanką.

Krok 4

Przybranie: Kremówkę, usztywniacz, cukier waniliowy i cukier puder ubijamy. Następnie smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kakao

Po upieczeniu, przed przybraniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *