„Zamieć”
2022-12-17- Kuchnia: Kuchnia Polska
- Poziom trudności: średni
- Add to favorites
Średnia Ocena
(0 / 5)
0 Użytkownicy oceniają przepis
Podobne przepisy:
Na zimowy wieczór, kiedy jest biało za oknem, wtedy na biały puch przychodzi słodka kakaowa zamieć.
Składniki
- CIASTO I : 5 białek
- 200 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 50 ml oleju
- 100 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- CIASTO II : 5 żółtek + 2 jajka
- 1 cukier waniliowy
- 120 g cukru pudru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 40 g kakao
- 50 ml oleju
- 80 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przybranie: 200 ml kremówki
- 1 usztywniacz do śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 20-30 g cukru pudru
- użyta blaszka do pieczenia 28x18 cm
Przygotowanie
Krok 1
Ciasto I : białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier i ubijamy dalej, wsypujemy cukier waniliowy, wlewamy olej i sok z cytryny. Na koniec łączymy ubitą pianę z mąką ziemniaczaną.
Krok 2
Ciasto II : żółtka ucieramy z solą, cukrem i cukrem waniliowym do białości. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, wlewamy olej i mleko, dodajemy partiami przesianą mąkę pszenną z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy do całkowitego połączenia.
Krok 3
Blachę smarujemy tłuszczem dno wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy kupki białego ciasta, wypełniamy luki kakaowym i znów białe kleksy i reszta kakaowego ciasta. Patyczkiem do szaszłyków robimy "wiry". Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 40 minut. Ciasto studzimy i ubieramy śmietanką.
Krok 4
Przybranie: Kremówkę, usztywniacz, cukier waniliowy i cukier puder ubijamy. Następnie smarujemy wierzch ciasta i posypujemy kakao