Bieszczadzki czarny czosnek

2023-02-11
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Nalewka sosnowa

  • Syrop sosnowy

  • Sosna suszona

  • Nalewka z lawendy i jagód leśnych –

  • Spirytus lawendowy

Kulinarnie : czarny czosnek nadaje się do bezpośredniego spożycia. Dzięki przetworzeniu traci ostry smak i zapach. Ma lekko słodkawy aromat, słodko-kwaśny, oryginalny bukiet (tzw. piąty smak umami). Świetnie podkreśla smak zup, sosów i dipów. Można używać go do marynat, jako dodatek do mięs, sałatek czy owoców morza. Jest cudowny z własnej roboty twarogiem, jajami na twardo, do kanapek. Świetnie sprawdza się również w deserach.

Dla zdrowia: Już 2 ząbki dziennie Czarnego Czosnku pozytywnie wpływają na naszą odporność! Ma  działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. Czarny czosnek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Ponadto uwzględnienie go w swojej diecie zmniejsza insulinooporność, obniża poziom całkowitego cholesterolu oraz triglicerydów w surowicy, reguluje ciśnienie krwi.

Czarny czosnek bieszczadzki jest produktem w pełni naturalnym. Powstaje podczas procesu fermentacji zwanego reakcją Maillarda, który polega na poddaniu świeżego czosnku obróbce cieplnej w temperaturze 60-80°C i kontrolowanej wilgotności w specjalnie przystosowanym do tego piecu. Trwa to od 1 do 2 miesięcy. Podczas tego procesu wzrasta zawartość flawonoidów i kwasów fenolowych w czosnku. Powstają również związki biologiczne, które nie są pierwotnie obecne w nieprzetworzonym produkcie. Czarny czosnek zawiera m.in S-allilocysteinę (SAC), siarczek diallilu (DAS) czy melanoidyny. Ponadto zawiera 18 z 20 podstawowych aminokwasów. Powstaje u Pana Mariana Lato w Szczawnem koło Rzepedzi , Bieszczady

Składniki

Nie znaleziono składników !

Przygotowanie

Nie znaleziono kroków !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *