Flaczki z boczniaków

2022-11-20
Średnia Ocena

forkforkforkforkfork (0 / 5)

0 5 0
Oceń przepis

fork fork fork fork fork

0 Użytkownicy oceniają przepis

Podobne przepisy:
  • Rosół z baraniny z warzywami i mięsem

  • Krewetki Curry

  • Haszlama – ormiańska zupa warstwowa – czyli kuchnia pod chmurką

  • Łosoś marynowany w soli (Gravlaks)

  • Kebab Fistikli

O walorach zdrowotnych boczniaka nie będę się rozpisywał. Zrobię to w innym czasie. Ale o walorach kulinarnych tego grzyba muszę kilka słów napisać.

Boczniaki możemy spożywać świeże, mrozić, suszyć, solić, kwasic, marynować. Najsmaczniejsze są młode grzyby, zazwyczaj spożywa się same kapelusze. Świeże boczniaki można wykorzystywać do przyrządzania dań gotowanych, dań głównych oraz przystawek lub sałatek.

Sporządza się z nich m. in. przystawki zimne i gorące, zupy, flaczki, zapiekanki, omlety, farsze do pierogów i
naleśników. Za najsmaczniejsze uchodzą boczniaki smażone a’la schabowy. Ale zajmijmy się flaczkami. Oczywiście można je zrobić z powodzeniem na wywarze wołowym, z mięskiem ale przedstawię przepis zgoła wegetariański jako baza. Modyfikować można zawsze.

Składniki

  • 40 - 50 dkg świeżych , jędrnych boczniaków
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka szt. ziela angielskiego
  • gałka muszkatałowa
  • majeranek
  • ostra papryka / opcjonalnie /
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Krok 1

Warzywa obieramy i kroimy niezbyt drobno. Boczniaki płuczemy krótko i osuszamy. Osuszone boczniaki kroimy w paski jak prawdziwe flaki.

Krok 2

Do garnka wrzucamy łyżkę masła i 2-3 łyżki oliwy. Na tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Podsmażamy wolno aż cebula zmięknie i dokładamy pokrojone warzywa, oraz liść laurowy i ziele angielskie.

Krok 3

Mieszamy warzywa i na silniejszym ogniu podsmażamy przez pięć minut mieszając. Dolewamy dwa litry wody, przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Po tym czasie dokładamy nasze grzyby.

Krok 4

Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i majerankiem. Właściwie zupa jest gotowa. Niektórzy taką lubią.

Krok 5

Żeby flaczki były bardziej treściwe robimy zasmażkę lekko złotą z jednej łyżki masła i jednej łyżki mąki. Rozprowadzamy wywarem i wlewamy całość do zupy mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Zagotowujemy i przekładamy na talerze. Podajemy z pieczywem. Dla lubiących ostro możemy doprawić ostrą papryką. Smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *